Uitstrijkje bevolkingsonderzoek – Huisartsenpraktijk Rhijngeest – Oegstgeest

Welkom bij Huisartsenpraktijk Rhijngeest

Praktijkaccreditatie 2024

Beste lezer,

In 2024 doorlopen wij als praktijk een praktijkaccreditatie. Deze wordt door de meeste huisartsenpraktijken elke drie jaar gedaan. Het doel hiervan is het inzichtelijk maken van processen, communicatie en veiligheidssystemen. Met deze inzichten kan aan de slag worden gegaan met kwaliteitsverbeterprojecten om uiteindelijk te streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit van zorg en alles daaromheen.

Om deze reden willen wij u vragen om ons te voorzien van feedback op ons handelen. Deze feedback ontvangen wij volledig geanonimiseerd en het zal worden vernietigd wanneer de accreditatie is doorlopen.

 

Vragenlijst Caroline Groffen:          https://forms.mijnnpa.nl/240231888124050

Vragenlijst Jeroen van Suijlichem: https://forms.mijnnpa.nl/240152062127039

Vragenlijst praktijk Rhijngeest als geheel: https://forms.mijnnpa.nl/240152044912041

 

Graag willen we u vragen of u (een van) bovenstaande vragen kunt invullen en ons zo verder kunt helpen in de kwaliteitsontwikkeling van de praktijk.

Team praktijk Rhijngeest

Uitstrijkje bevolkingsonderzoek

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

U ontvangt een uitnodiging via de stichting bevolkingsonderzoek zuid-west; In het jaar dat u 30, 35, 40, 45, 50, 55 of 60 wordt ontvangt u een uitnodiging van de screeningsorganisatie.

U kunt een afspraak maken voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker op het spreekuur van de assistente. Het onderzoek mag niet plaatsvinden tijdens uw menstruatie.

U moet de stickers van de oproep van stichting bevolkingsonderzoek meenemen naar de afspraak.

Zonder stickers kan het laboratorium het uitstrijkje niet in behandeling nemen.

Waarom dit bevolkingsonderzoek?

Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom nodigen we deze vrouwen uit voor dit bevolkingsonderzoek. Met dit bevolkingsonderzoek kijken we of vrouwen risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker voorkomen worden. Vrouwen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek, hebben minder kans op baarmoederhalskanker.

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is vernieuwd
Het bevolkingsonderzoek is sinds 2017 vernieuwd. Het onderzoek in de vorm van een uitstrijkje verandert niet. Dit gebeurt nog steeds in de huisartsenpraktijk. De grootste verandering in het vernieuwde bevolkingsonderzoek is dat het uitstrijkje in het laboratorium onderzocht wordt op de aanwezigheid van het hoog risico humaan papillomavirus (HPV). Zit er HPV in het uitstrijkje? Dan wordt hetzelfde uitstrijkje beoordeeld op afwijkende cellen. HPV is het virus dat op lange termijn baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Door deze nieuwe manier van testen is het eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op baarmoederhalskanker. Ook krijgen vrouwen vanaf 2017 bij de herinnering voor het bevolkingsonderzoek, de mogelijkheid een zelfafnameset aan te vragen. Hiermee kunnen vrouwen zelf materiaal afnemen.

Meer informatie
Op de website van het RIVM leest u meer over het vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.