ECG – Huisartsenpraktijk Rhijngeest – Oegstgeest

Welkom bij Huisartsenpraktijk Rhijngeest

Praktijkaccreditatie 2024

Beste lezer,

In 2024 doorlopen wij als praktijk een praktijkaccreditatie. Deze wordt door de meeste huisartsenpraktijken elke drie jaar gedaan. Het doel hiervan is het inzichtelijk maken van processen, communicatie en veiligheidssystemen. Met deze inzichten kan aan de slag worden gegaan met kwaliteitsverbeterprojecten om uiteindelijk te streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit van zorg en alles daaromheen.

Om deze reden willen wij u vragen om ons te voorzien van feedback op ons handelen. Deze feedback ontvangen wij volledig geanonimiseerd en het zal worden vernietigd wanneer de accreditatie is doorlopen.

 

Vragenlijst Caroline Groffen:          https://forms.mijnnpa.nl/240231888124050

Vragenlijst Jeroen van Suijlichem: https://forms.mijnnpa.nl/240152062127039

Vragenlijst praktijk Rhijngeest als geheel: https://forms.mijnnpa.nl/240152044912041

 

Graag willen we u vragen of u (een van) bovenstaande vragen kunt invullen en ons zo verder kunt helpen in de kwaliteitsontwikkeling van de praktijk.

Team praktijk Rhijngeest

ECG

Bij klachten in de borststreek wordt een ECG of hartfilmpje gemaakt. Vroeger moest u daarvoor naar het ziekenhuis. Nu kan dat ook bij uw huisarts. Indicaties voor het maken van een ECG zijn bijvoorbeeld:

  • Pijn op de borst
  • Hartritmestoornissen
  • Hartfalen
  • Hoge bloeddruk
  • Soms het gebruik van bepaalde medicijnen (vooral antipsychotica)

Wat is een ECG?                         

Een ECG (ElektroCardioGram) is een hartfilmpje van de elektrische activiteit van het hart. Het hartritme ontstaat door elektrische stroompjes die als een golf over het hart bewegen. De stroompjes stimuleren de samentrekkende beweging van de hartspiercellen. Het samentrekken van het hart volgt een vaste volgorde: eerst de boezems van het hart, dan de tussenwand en tenslotte de hartkamers.

Hoe gaat het ECG onderzoek in zijn werk?

Het maken van een ECG duurt enkele minuten en doet geen pijn. Er worden stickers met elektroden op uw lichaam geplakt. De elektroden zijn aangesloten op het ECG-apparaat. Het ECG apparaat registreert de elektrische activiteit van het hart en geeft die weer op een beeldscherm.

Uw huisarts beoordeeld of een ECG nodig is en wanneer deze gemaakt moet worden. De afspraak wordt door de assistente ingepland.

Voor het maken van een ECG werken wij samen met huisartsenpraktijk Poelgeest. Ook kan er een ECG worden vervaardigd via het SCAL (de organisatie voor medisch diagnostisch onderzoek in de eerste lijn), dit zal veelal het geval zijn als er nog andere onderzoeken van het hart nodig zijn (zoals een echo, of een fietsproef).