Welkom bij Huisartsenpraktijk Rhijngeest

Griepvaccinaties 2024

Beste lezer,

Volgende week is het weer tijd voor de griepvaccinaties. Griepvaccinaties worden vergoed voor iedereen boven de 65 jaar en voor groepen met een verhoogd risico op ernstig verloop bij de griep. Indien u een indicatie heeft voor de griepprik heeft u van ons een uitnodiging ontvangen voor de griepprikken. Deze worden gezet op vaste tijden:

21 oktober 16:30 - 17:00

22 oktober 11:00 - 12:00

Naast de griepvaccinaties wordt er ook gevaccineerd voor pneumococcen. Deze vaccinatie krijgt u eens in de drie jaar, indien u hiervoor een indicatie heeft en dit jaar aan de beurt bent heeft u een tweede brief ontvangen.

Graag vragen we u de brief/brieven mee te nemen naar de vaccinatie.

Team praktijk Rhijngeest

 

Coronavaccinatie najaar 2024

Beste lezer,

Op 16 september 2024 start de vaccinatieronde voor covid-19. De gezondheidsraad adviseert de coronaprik dit najaar voor de volgende groepen:

  • Iedereen van 60 jaar en ouder
  • Mensen tussen de 18 en 59 jaar die een uitnodiging krijgen voor de griepprik
  • Volwassenen en kinderen met een verhoogd medisch risico
  • Medewerkers in de gezondheidszorg die direct contact hebben met kwetsbare patienten
  • Mensen die om individuele redenen een coronaprik willen (bijvoorbeeld vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts).

De vaccinatieronde loopt van 16 september tot 6 december 2024. U kunt een afspraak maken via www.planjeprik.nl. Hier zijn ook de vaccinatielocaties zichtbaar. Mensen van boven de 60 jaar ontvangen van het RIVM een uitnodigingsbrief voor de vaccinatie, mensen in andere doelgroepen worden niet actief benaderd maar kunnen dus wel een afspraak maken.

Uitstrijkje bevolkingsonderzoek

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

U ontvangt een uitnodiging via de stichting bevolkingsonderzoek zuid-west; In het jaar dat u 30, 35, 40, 45, 50, 55 of 60 wordt ontvangt u een uitnodiging van de screeningsorganisatie.

U kunt een afspraak maken voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker op het spreekuur van de assistente. Het onderzoek mag niet plaatsvinden tijdens uw menstruatie.

U moet de stickers van de oproep van stichting bevolkingsonderzoek meenemen naar de afspraak.

Zonder stickers kan het laboratorium het uitstrijkje niet in behandeling nemen.

Waarom dit bevolkingsonderzoek?

Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom nodigen we deze vrouwen uit voor dit bevolkingsonderzoek. Met dit bevolkingsonderzoek kijken we of vrouwen risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker voorkomen worden. Vrouwen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek, hebben minder kans op baarmoederhalskanker.

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is vernieuwd
Het bevolkingsonderzoek is sinds 2017 vernieuwd. Het onderzoek in de vorm van een uitstrijkje verandert niet. Dit gebeurt nog steeds in de huisartsenpraktijk. De grootste verandering in het vernieuwde bevolkingsonderzoek is dat het uitstrijkje in het laboratorium onderzocht wordt op de aanwezigheid van het hoog risico humaan papillomavirus (HPV). Zit er HPV in het uitstrijkje? Dan wordt hetzelfde uitstrijkje beoordeeld op afwijkende cellen. HPV is het virus dat op lange termijn baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Door deze nieuwe manier van testen is het eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op baarmoederhalskanker. Ook krijgen vrouwen vanaf 2017 bij de herinnering voor het bevolkingsonderzoek, de mogelijkheid een zelfafnameset aan te vragen. Hiermee kunnen vrouwen zelf materiaal afnemen.

Meer informatie
Op de website van het RIVM leest u meer over het vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.