Welkom in Huisartsenpraktijk Rhijngeest

Positieve gezondheid challenge

Als huisartsenpraktijk doen wij mee aan de positieve gezondheidschallenge van verschillende wijksamenwerkingsverbanden in de regio. Positieve gezondheid is een bredere blik op gezondheid dan enkel ziekte en het ontbreken daarvan en richt zich daarbuiten ook op algeheel mentaal, financieel en sociaal welbevinden. Positieve gezondheid gaat erom het optimale te halen uit je eigen gezondheid en hierin zelf de regie te kunnen pakken. Positieve gezondheid bestaat uit een zestal pijlers: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Deze week zijn we begonnen met het eerste onderdeel: lichaamsfuncties. Hiervoor staat er een kleurrijke groente- en fruitmand in de hal bij de huisartsenpraktijk. Eat the rainbow, kleurrijk eten, kleurrijke gezondheid. En wat zeg je nou zelf, al deze vrolijke kleuren op je bord is al een feestje! Daag jezelf uit om ook veel kleur op je bord te creëeren.

 

Vacature doktersassistente

Ben jij, of ken jij, een leuke doktersassistente. Reageer dan! Huisartsenpraktijk Rhijngeest is hard aan het groeien en zoekt een nieuwe doktersassistente voor 2-3 dagen per week, zie hier ook onze Vacature. Geïnteresseerd maar eerst nog een paar vragen? Neem vooral contact op en kijk of je past binnen ons team.

Uitstrijkje bevolkingsonderzoek

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

U ontvangt een uitnodiging via de stichting bevolkingsonderzoek zuid-west; In het jaar dat u 30, 35, 40, 45, 50, 55 of 60 wordt ontvangt u een uitnodiging van de screeningsorganisatie.

U kunt een afspraak maken voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker op het spreekuur van de assistente. Het onderzoek mag niet plaatsvinden tijdens uw menstruatie.

U moet de stickers van de oproep van stichting bevolkingsonderzoek meenemen naar de afspraak.

Zonder stickers kan het laboratorium het uitstrijkje niet in behandeling nemen.

Waarom dit bevolkingsonderzoek?

Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom nodigen we deze vrouwen uit voor dit bevolkingsonderzoek. Met dit bevolkingsonderzoek kijken we of vrouwen risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker voorkomen worden. Vrouwen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek, hebben minder kans op baarmoederhalskanker.

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is vernieuwd
Het bevolkingsonderzoek is sinds 2017 vernieuwd. Het onderzoek in de vorm van een uitstrijkje verandert niet. Dit gebeurt nog steeds in de huisartsenpraktijk. De grootste verandering in het vernieuwde bevolkingsonderzoek is dat het uitstrijkje in het laboratorium onderzocht wordt op de aanwezigheid van het hoog risico humaan papillomavirus (HPV). Zit er HPV in het uitstrijkje? Dan wordt hetzelfde uitstrijkje beoordeeld op afwijkende cellen. HPV is het virus dat op lange termijn baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Door deze nieuwe manier van testen is het eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op baarmoederhalskanker. Ook krijgen vrouwen vanaf 2017 bij de herinnering voor het bevolkingsonderzoek, de mogelijkheid een zelfafnameset aan te vragen. Hiermee kunnen vrouwen zelf materiaal afnemen.

Meer informatie
Op de website van het RIVM leest u meer over het vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.