Welkom in Huisartsenpraktijk Rhijngeest

Positieve gezondheid challenge

Als huisartsenpraktijk doen wij mee aan de positieve gezondheidschallenge van verschillende wijksamenwerkingsverbanden in de regio. Positieve gezondheid is een bredere blik op gezondheid dan enkel ziekte en het ontbreken daarvan en richt zich daarbuiten ook op algeheel mentaal, financieel en sociaal welbevinden. Positieve gezondheid gaat erom het optimale te halen uit je eigen gezondheid en hierin zelf de regie te kunnen pakken. Positieve gezondheid bestaat uit een zestal pijlers: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Deze week zijn we begonnen met het eerste onderdeel: lichaamsfuncties. Hiervoor staat er een kleurrijke groente- en fruitmand in de hal bij de huisartsenpraktijk. Eat the rainbow, kleurrijk eten, kleurrijke gezondheid. En wat zeg je nou zelf, al deze vrolijke kleuren op je bord is al een feestje! Daag jezelf uit om ook veel kleur op je bord te creëeren.

 

Vacature doktersassistente

Ben jij, of ken jij, een leuke doktersassistente. Reageer dan! Huisartsenpraktijk Rhijngeest is hard aan het groeien en zoekt een nieuwe doktersassistente voor 2-3 dagen per week, zie hier ook onze Vacature. Geïnteresseerd maar eerst nog een paar vragen? Neem vooral contact op en kijk of je past binnen ons team.

ECG

Bij klachten in de borststreek wordt een ECG of hartfilmpje gemaakt. Vroeger moest u daarvoor naar het ziekenhuis. Nu kan dat ook bij uw huisarts. Indicaties voor het maken van een ECG zijn bijvoorbeeld:

  • Pijn op de borst
  • Hartritmestoornissen
  • Hartfalen
  • Hoge bloeddruk
  • Soms het gebruik van bepaalde medicijnen (vooral antipsychotica)

Wat is een ECG?                         

Een ECG (ElektroCardioGram) is een hartfilmpje van de elektrische activiteit van het hart. Het hartritme ontstaat door elektrische stroompjes die als een golf over het hart bewegen. De stroompjes stimuleren de samentrekkende beweging van de hartspiercellen. Het samentrekken van het hart volgt een vaste volgorde: eerst de boezems van het hart, dan de tussenwand en tenslotte de hartkamers.

Hoe gaat het ECG onderzoek in zijn werk?

Het maken van een ECG duurt enkele minuten en doet geen pijn. Er worden stickers met elektroden op uw lichaam geplakt. De elektroden zijn aangesloten op het ECG-apparaat. Het ECG apparaat registreert de elektrische activiteit van het hart en geeft die weer op een beeldscherm.

Uw huisarts beoordeeld of een ECG nodig is en wanneer deze gemaakt moet worden. De afspraak wordt door de assistente ingepland.

Voor het maken van een ECG werken wij samen met huisartsenpraktijk Poelgeest. Ook kan er een ECG worden vervaardigd via het SCAL (de organisatie voor medisch diagnostisch onderzoek in de eerste lijn), dit zal veelal het geval zijn als er nog andere onderzoeken van het hart nodig zijn (zoals een echo, of een fietsproef).