Welkom bij Huisartsenpraktijk Rhijngeest

Griepvaccinaties 2024

Beste lezer,

Volgende week is het weer tijd voor de griepvaccinaties. Griepvaccinaties worden vergoed voor iedereen boven de 65 jaar en voor groepen met een verhoogd risico op ernstig verloop bij de griep. Indien u een indicatie heeft voor de griepprik heeft u van ons een uitnodiging ontvangen voor de griepprikken. Deze worden gezet op vaste tijden:

21 oktober 16:30 - 17:00

22 oktober 11:00 - 12:00

Naast de griepvaccinaties wordt er ook gevaccineerd voor pneumococcen. Deze vaccinatie krijgt u eens in de drie jaar, indien u hiervoor een indicatie heeft en dit jaar aan de beurt bent heeft u een tweede brief ontvangen.

Graag vragen we u de brief/brieven mee te nemen naar de vaccinatie.

Team praktijk Rhijngeest

 

Coronavaccinatie najaar 2024

Beste lezer,

Op 16 september 2024 start de vaccinatieronde voor covid-19. De gezondheidsraad adviseert de coronaprik dit najaar voor de volgende groepen:

  • Iedereen van 60 jaar en ouder
  • Mensen tussen de 18 en 59 jaar die een uitnodiging krijgen voor de griepprik
  • Volwassenen en kinderen met een verhoogd medisch risico
  • Medewerkers in de gezondheidszorg die direct contact hebben met kwetsbare patienten
  • Mensen die om individuele redenen een coronaprik willen (bijvoorbeeld vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts).

De vaccinatieronde loopt van 16 september tot 6 december 2024. U kunt een afspraak maken via www.planjeprik.nl. Hier zijn ook de vaccinatielocaties zichtbaar. Mensen van boven de 60 jaar ontvangen van het RIVM een uitnodigingsbrief voor de vaccinatie, mensen in andere doelgroepen worden niet actief benaderd maar kunnen dus wel een afspraak maken.

Aanvullend onderzoek

Wat is ambulante bloeddrukmeting?

Voor het zo goed mogelijk vaststellen van de hoogte van de bloeddruk wordt soms een ambulante bloeddrukmeting gebruikt. Zo kunnen verschillen over de dag of een zogenaamde “witte-jassen bloeddruk” beter onderzocht worden. Ambulante bloeddrukmeting houdt in dat uw bloeddruk gedurende 24 uur wordt gemeten, dus zowel overdag als ’s nachts. De 24-uurs bloeddrukmeting geeft een compleet beeld van uw bloeddruk overdag, ’s nachts en tijdens uw dagelijkse activiteiten.

Apparatuur

De meetapparatuur bestaat uit een manchet en een klein meetapparaat. Het manchet wordt om uw bovenarm bevestigd en aangesloten op het meetapparaat. Het meetapparaat wordt aan een band gedragen.

Wanneer wordt een 24-uurs bloeddrukmeting geadviseerd?

  • Als een patiënt gespannen is bij de huisarts en de bloeddruk thuis lager is dan bij de huisarts (witte jassen effect)
  • Indien meerdere keren een hoge bloeddruk is gemeten bij de huisarts
  • Indien de hoge bloeddruk niet goed reageert op medicijnen
  • Bij verdenking van hypotensie (te lage bloeddruk) bij medicijngebruik voor hoge bloeddruk
  • Voor het evalueren van een ingezette behandeling voor hoge bloeddruk

Hoe werkt het?

U maakt op advies van de huisarts een afspraak. Wij werken hiervoor samen met het SCAL.

Een aantal keer per uur wordt het manchet automatisch opgepompt en wordt uw bloeddruk gemeten. De gegevens worden opgeslagen in de bloeddrukmeter. De meting gebeurt overdag 3-4x per uur en ’s nachts elk uur, u hoort dan een piepje. Om te voorkomen dat u (onbewust) de bloeddruk beïnvloedt kunt u de bloeddruk zelf niet aflezen. Het apparaat meet tegelijkertijd uw hartslag.

De volgende dag heeft u een afspraak bij het SCAL om de bloeddrukmeter te laten ontkoppelen. De resultaten worden door het SCAL naar de huisarts gestuurd. Enkele dagen na het inleveren kunt u een (bel)afspraak maken om de uitslag te bespreken. U kunt de bloeddrukmeter niet zomaar afdoen. Houdt rekening met de meting bij het plannen van uw activiteiten.